سوتیهای سریال جیران
سریال عاشقانه تاریخی جیران این روزها سریال مطرح روز است. حسن فتحی که قرار بود بامداد خمار را بسازد، به ترکیه رفت و پروژه مست عشق را پشت سر گذاشت و به ایران بازگشت و زمینه پخش جیران را فراهم کرد. اما آن چیزی که پخش شد نتوانسته تاکنون نظر مثبت مخاطبانی را که با شهرزاد هم حتی ارتباط برقرار کرده بودند جلب کند. سوتیهای بیشمار این سریال یکی از دلایل این عدم اقبال عمومی به سریال جیران است. در اینجا فهرستی از سوتیها را که در همین دو هفته ابتدایی به چشم میخورد برای شما فهرست کردهام.
۱- این تهران چه تهران قشنگی است. اما این استخر آب و گنبدهای فیروزهآی کجای شهر است؟ نه ما، نه مورخان چیزی از آن نگفتهاند. خانم تینا پاکروان چیز بیشتری میدانند؟
۲- برای اعدام در دوران قاجاریه، میرغضبی داشتهاند که دست میانداخته از پشت و دو انگشتش را در دماغ قربانی کرده و با کشیدن سر به عقب یا زدن خنجر، او را گردن میزده است. اما این روالی که در سریال به نمایش درآمد هیچ ریشه تاریخی ندارد.
۳- صحبت کردن یک پیشقراول، به صورت هماهنگ نشده با پادشاه، آنهم پادشاه عصر ناصری، عجیبتر از آن است که بتوان در بافت داستانی آن را پذیرفت.
۴- آرایش دختر روستایی مجرد، با ابروی برداشته بیشتر شبیه کسی است که در روزگار سالهای اخیر و نه حتی دهه ۶۰ و ۷۰ خورشیدی زندگی کرده باشد. نوع مکالمه او با پدر، تا سوارکاری او اگرچه برای مخاطب امروزی آن را همهفهم میکند اما امروزیتر از آن است که بتوان به این فیلمنامه، لقب تاریخی داد. آن هم وقتی درباره دورهای تاریخی صحبت میکنیم که سبیل دختران و زنان ناصرالدین شاه را همه ما دیدهایم.
۵- لقب امیر تومان و امیر نویان همان درجات نظامی سرلشکر و سپهبد هستند. همان قدر که یک نفر نمیتواند همزمان هم گروهبان و هم سرهنگ باشد، این درجه بندی همایونی هم غلط بوده و اصلا وجود نداشته که همه اینها بخواهد در یک نفر، آن هم غیر نظامیای مثل میرزا آقا خان جمع شد که خودش ملقب به نام اعتمادالدوله بوده است.
۷- وعده تاسیس دارالفون از طرف شخصیتی با بازی امیر جعفری داده میشود. اما دارالفنون بعد از عزل امیرنظام و نه در دوره او افتتاح شد و نام آن اصلا در آن زمان هنوز دارالفنون هم نبود.
۸- ظاهر عزیزخان مکری، برخلاف منابع تاریخی، نه یک مرد ریشو که تنها یک مرد سیبیلو است. همین اتفاق به نوعی برای حاج علیخان جاجب الدوله هم رخ داده. او که نه بلندگوی دربار، که فراشباشی و حاجب دربار بوده ریش داشته که اینجا سیبیل دارد.
۹- میرزا تقی خان فراهانی، در هیچ دورهای از طرف دربار به طور کامل لقب امیرکبیر نداشته است. خود ناصرالدین شاه او را امیرنظام صدا میکرد. اما سازندگان سریال جیران تشخیص دادهاند که این طور باشد.
۱۰- ناصرالدین شاه تخت خواب نداشته و بنا بر مستندات تاریخی، روی زمین و تشک میخوابیده است. اما خب سازندگان سریال ترجیح دیگری دادهاند.
۱۱- بهرام رادان ۴۲ ساله را جای ناصرالدین شاه ۲۱ ساله و غزل شاکری ۴۴ ساله را جای عزت الدوله ۱۸ ساله گذاشتهاند. مریلا زارعی مادر ناصرالدین شاه، مهد علیا، تنها ۶ سال از او بزرگتر است در حالی که باید ۲۶ سال بوده باشد و پریناز ایزدیار هم که حالا ۳۶ سال دارد، از جیران تاریخی و واقعی بسیار بسیار بزرگتر است.
در این نوشته از توییتهای ماسیکو معتکفالملک بهره بردهایم که بابت اطلاعات تاریخی که در توییتر از خود منتشر کرده از او ممنونیم.